Фонд Євразія, USAID та UK Dev співпрацюють для підтримки цифрової трансформації в Україні

January 2, 2024
Lisa Coll, EF president, addresses the crowd at the Ukraine Digital Transformation Activity launch event. A screen spanning the stage behind her shows her name in Ukrainian with the USAID and UK Dev logos.
Ліза Колл, президентка Фонду Євразія, розповідає про історію роботи Фонду Євразія в Україні.

Фонд Євразія радий оголосити про проєкт «Підтримка цифрової трансформації» (DTA) – п’ятирічну програму із бюджетом у 150 мільйонів доларів від USAID та UK Dev, спрямовану на розширення цифрових можливостей України та створення стійких екосистем для безпечного і успішного майбутнього. DTA підтримує цифрову трансформацію України для досягнення трьох основних цілей: економічного відновлення, прозорості у відбудові та демократичного урядування під час війни, що триває, та після її завершення.

Сьогоднішнє оголошення ґрунтується на багаторічному партнерстві Фонду Євразія з USAID, UK Dev та Урядом України з метою просування цифрової трансформації країни. Про інвестиції повідомила амбасадорка США в Україні Бріджит Брінк 19 грудня під час Diia Summit у Києві.

Robert O'Dononvan, EF vice president, speaks at the Ukraine Digital Transformation Activity launch event. A screen behind him shows his name in Ukrainian.
Роберт О’Донован, віцепрезидент з програмного розвитку Фонду Євразія, говорить про проєкт «Підтримка цифрової трансформації».

«Наступне покоління американсько-українського партнерства в цифровій трансформації […] базуватиметься на всій важливій роботі, яка була здійснена раніше, щоб створити ще більше прозорих та ефективних послуг для громадян і бізнесу, – сказала пані Брінк. – Програма, яку ми сьогодні запускаємо, надзвичайно важлива. Це демонструє, що використання потужності цифрових інструментів та [українських] інновацій допомагає Україні виграти війну та виграти майбутнє».

Jay Totte speaks at the Ukraine Digital Transformation Activity launch event. A large screen spanning the stage behind him shows his name in Ukrainian and English, as well as the USAID, UK Dev, and EF logos.
Джей Тотті, керівник групи з питань боротьби з корупцією та правосуддя USAID, під час виступу.

Україна, нація в епіцентрі трансформаційних геополітичних змін, стала світовим лідером у використанні цифрових технологій для сталого зростання та розвитку. Так, після Революції гідності 2014 року Україна провела далекосяжні цифрові реформи, щоб покращити врядування, орієнтоване на людей.

Stefan speaks at the Ukraine Digital Transformation Activity launch event. A large screen behind him shows his name in Ukrainian.
Стефан Коссофф, директор з розвитку Посольства Великої Британі, представляє UK Dev.

«Багато з цих державно-технічних інновацій були запроваджені для підвищення прозорості й ефективності, а також для боротьби з корупцією, – говорить Роберт О’Донован, віцепрезидент із програмного розвитку та керівник цифрового управління Фонду Євразія. – Але коли Росія вторглася у лютому минулого року, ці інновації виявилися життєво важливими також для військових зусиль країни».

Valeriia Ionan speaks at the Ukraine Digital Transformation Activity launch event. A large screen behind her shows her name in Ukrainian.
Валерія Іонан, заступниця міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції, під час виступу.

Відколи росія розпочала свою жорстоку війну проти України, виклики, які стоять перед країною, продовжують зростати. Людські втрати – величезні, а вплив війни на економіку України є не менш драматичним. Країна зазнала значних втрат виробничого потенціалу: мільйони робочих місць зникли, логістичні шляхи для бізнесу перевантажені, а трудові ресурси продовжують скорочуватися, оскільки люди працездатного віку емігрують або йдуть на передову. Україна стикається з величезними зусиллями для відновлення, прямий збиток інфраструктури внаслідок війни становить понад 150 мільярдів доларів.

«Перед обличчям цих складнощів Фонд Євразія пишається тим, що співпрацює з USAID і UK Dev, щоб розпочати діяльність проєкту «Підтримка цифрової трансформації в Україні, – каже Ліза Колл, президентка Фонду Євразія. – Це комплексна, багатогранна програма, присвячена відстоюванню вільної та успішної України».

Anatolii grasps the podium and address an audience (out of frame) at the Ukraine Digital Transformation Activity launch event. A backdrop features the UK Dev and Eurasia Foundation logos.
Анатолій Комірний, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, говорить під час презентації проєкту «Підтримка цифрової трансформації».

«Ми щільно співпрацюватимемо з Міністерством цифрової трансформації, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерством економіки, щоб втілити це бачення в реальність, – говорить Данило Молчанов, керівник проєкту DTA. – Програма також залучатиме до співпраці бізнес, технологічні компанії, органи місцевого самоврядування, організації громадянського суспільства, навчальні заклади та, перш за все, жителів України».

Nadiia speaks to the audience at the Ukraine Digital Transformation Activity launch event. A screen behind her shows her name in Ukrainian and the USAID logo.
Надія Бігун, заступниця міністра економіки, виступає під час презентації нового проєкту.

Щоб стимулювати економічне відновлення, DTA підтримує інвестиції в цифрову економічну інфраструктуру. Програма допоможе спростити та зацифрувати процеси, пов’язані з експортною діяльністю, підтримати розвиток малого та середнього бізнесу та створити сприятливе бізнес-середовище в Україні.

Щоб забезпечити прозору відбудову воєнної та повоєнної України, DTA надаватиме підтримку в реалізації ініціатив для цифрового управління відновленням та відбудовою. Проєкт також зміцнюватиме екосистему електронних закупівель, щоб посилити нагляд за використанням коштів та сприяти доброчесності та підзвітності.

Danylo Molchanov, DTA Chief of Party, speaks at the Ukraine Digital Transformation Activity launch event. A screen behind him partially displays the program name and bears the USAID and UK Dev logos.
Данило Молчанов, керівник USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», розповідає про цілі нового проєкту.

Щоб сприяти розвитку культури прозорості, підзвітності та демократичного управління, DTA покращуватиме доступність і зручність використання відкритих даних у боротьбі з корупцією. DTA підтримуватиме розвиток екосистеми Дія, щоб пришвидшити впровадження нових електронних послуг для громадян і бізнесу. А також має на меті покращити цифрову грамотність, забезпечити рівний доступ та сприяти залученості громадянського суспільства у процеси цифрової трансформації.

Разом ці реформи спрямовані на створення інклюзивної, прозорої та ефективної цифрової екосистеми, стимулювання економічного зростання, удосконалення адміністративної ефективності та розвиток відносин між громадянами та Урядом в Україні.

Stas Boiko speaks animatedly about the new program at the Ukraine Digital Transformation Launch event.
Анастас Бойко, керівник напряму електронних сервісів USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS», детально розповідає про кожну із цілей проєкту.

Дізнайтеся більше про діяльність проєкту «Підтримка цифрової трансформації» тут

Фонд Євразія неприбуткова міжнародна організація з розвитку, яка віддана ідеї, що суспільства функціонують найкраще, коли люди беруть на себе відповідальність за власне громадянське та економічне процвітання. Ми бачимо майбутнє, де всі люди мають можливість реалізувати свій потенціал і змінити своє суспільство. Починаючи від 1992 року Фонд Євразія забезпечує перспективних людей в Європі, Євразії, Азії, на Близькому Сході та у Північній Африці інструментами, знаннями та ресурсами, необхідними для вирішення проблем, що викликають занепокоєння в їхніх громадах. Наш успіх демонструє силу динамічного громадянського суспільства, яке сприяє справжнім і тривалим змінам. Слідкуйте за Фондом Євразія на XFacebookInstagram, та LinkedIn.